Inauguracja trasy turystycznej „Szlak Bitwy”

visita zingaretti 2rid

2 lipca 2015 r. został zainaugurowany na Monte Cassino „Szlak Bitwy” – trasa turystyczna wiodąca do historycznych miejsc, gdzie toczyły się najbardziej zacięte walki. Pomysł stworzenia szlaku powstał w mieście Cassino i uzyskał wsparcie Regionu Lacjum. W inauguracji wziął udział prezydent regionu  Niccola Zingaretti oraz liczni przedstawiciele włoskich instytucji, m.in. opat klasztoru na Monte Cassino Donato Ogliari,  prezydent Prowincji Frosinone i burmistrz Cassino, którzy odwiedzili Muzeum Pamięci 2 Korpusu Polskiego i złożyli kwiaty pod pomnikiem 3 Dywizji na wzgórzu 593. Po Muzeum Pamięci 2 Korpusu gości oprowadził prezes Fundacji Pietro Rogacien. Wydarzenie szeroko relacjonowała włoska prasa regionalna i dzienniki telewizyjne.

Informacje:

Godziny otwarcia:

Wizyta z przewodnikiem

W okresie od  01/04  do  01/11:                we wszystkie dni tygodnia: 10,00 – 18,00  (Lipiec  2020: 9,00/17,00)  W okresie od  02/011  do  31/03:  środa, piątek, sobota, niedziela: 10,00 – 16,00

Przydatne numery:

+39 06 4814263 / +39 329 1561690           E-mail: info@fondazionemm2c.org