Uczestnicy kongresu Polonii na Monte Cassino

1. 26 października 2015 grupa uczestników IX Kongresu Europejskiej Unii Wspólnot Polonijnych, który w poprzednich dniach obradował w Rzymie, złożyła wizytę na cmentarzu na Monte Cassino i w Muzeum Pamięci 2 Korpusu Polskiego.  Wśród uczestników obecni byli przedstawiciele Związków z wielu państw  Europy  i pozaeuropejskich (Kanada, USA, Australia).  Delegaci, poruszeni wizytą na Monte Cassino, wyrażali uznanie dla zaangażowania naszej Fundacji. W imieniu Zarządu Fundacji gości przyjęła Joanna Heyman Salvadè, która przygotowała wyjazd na Monte Cassino, oraz prezes Pietro Rogacień. Podczas spotkania uzgodniono z p. Teresą Berezowską, Prezesem Kongresu Polonii Kanadyjskiej, zorganizowanie w Kanadzie wystawy objazdowej, na którą składać się będą panele opisujące historię 2 Korpusu, wzorowane na  ekspozycji Muzeum na Monte Cassino.

Uczestników IX Kongresu Europejskiej Unii Wspólnot Polonijnych złożyła wizytę na Monte Cassino

Informacje:

Godziny otwarcia:

Wizyta z przewodnikiem

W okresie od  01/04  do  01/11:                we wszystkie dni tygodnia: 10,00 – 18,00  (Lipiec  2020: 9,00/17,00)  W okresie od  02/011  do  31/03:  środa, piątek, sobota, niedziela: 10,00 – 16,00

Przydatne numery:

+39 06 4814263 / +39 329 1561690           E-mail: info@fondazionemm2c.org